OŠTRE REAKCIJE AMBASADE SAD I VELIKE BRITANIJE: “Užasnuti smo prizorima, građani BiH su uznemireni, krajnje je vrijeme…”

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije stigle su reakcije na današnje okupljanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu.

 

 

Ambasador Velike Britanije u BiH, Matt Field na Twitteru je napisao da je šokiran prizorima iz Višegrada, gdje su se okupili pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta.

 

– Šokiran sam prizorima iz Višegrada. Sigurno su mnogi u BiH uznemireni. Nadam se da će vlasti detaljno istražiti. Govoru mržnje nije mjesto u savremenom društvu. Krajnje je vrijeme za okretanje ka budućnosti, uz uzajamno poštovanje – napisao je Field.

 

 

I iz Ambasade SAD su reagirali na Twitteru, a poručeno je da je današnje ponašanje neprihvatljivo.

 

– Užasnuti smo izvještavajima o nacionalističkoj retorici tokom današnjeg događaja u Višegradu. Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo. Očekujemo od relevantnih institucija da preduzmu potrebne korake, pozabave se ovim prijetnjama i pozovu na odgovornost – navedeno je na Twitteru.

 

 

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemar je također reagirao na Twitteru i naveo da su događaji u Višegradu uznemirujući.

 

– Današnji uznemirujući događaji u Višegradu koji glorifikuju nasilje i potiču mržnju samo udaljavaju multietničku BiH i cijelu regiju od pomirenja i EU principa vrijednosti i tolerancije – napisao je Wigemark.

(941)

OŠTRE REAKCIJE AMBASADE SAD I VELIKE BRITANIJE: “Užasnuti smo prizorima, građani BiH su uznemireni, krajnje je vrijeme…”

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-